A MESE EREJE – HÉTVÉGI CSALÁDI PROGRAMOK A ROXÍNHÁZBAN

Kedvezményezett neve: Kaposvári Roxínház Egyesület

Projekt címe: A mese ereje – hétvégi családi programok a Roxínházban

Szerződött támogatás összege: 4.971.800 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Pályázati azonosító: EMT-TE-A-B-21-0370

Projekt időszak: 2021.09.01-2022.08.31.

Projekt tartalmának leírása:

Társulatunk fennállása óta mesedarabokat is színpadra állít (pl. Dzsungel könyve, Vuk, Túl a maszat hegyen). A darabokat évente közel 4000 gyermekbérletes fiatal mellett több száz család is figyelemmel kíséri. Projektünknek a „Mese ereje” címet adtuk. Hisszük, hogy a mese, a mesélés segít túlélni minden nehéz helyzetet, a mesékben fellelhető konfliktusok megoldásai mintát adnak életünk során. 2021. szeptemberétől kéthavi váltással szervezünk programokat. Egyik hónapban „Mesélj nekem!” címmel saját élményű foglalkozásokat, workshopokat szervezünk kb. 40 fő részére. Ezek az alkalmak hatással lesznek a résztvevők kommunikációjának, fantáziájának és személyiségének fejlődésére. A következő kérdéseket járjuk körül: Mit jelent nekem a mese? Miről szól a mese? Mit kezdjünk a mesék tanulságaival? Hogyan beszélgessünk róla? Milyen helyzetben és hogyan olvassunk mesét? Milyen hangon kezdjünk el mesélni? Ezekkel a kisrendezvényekkel célunk, hogy a résztvevők tisztázni tudják önmaguk számára, hogy milyen mesék állnak hozzájuk közel és miért.

Megtalálni mindenki számára a komfortos mesélési hangot és attitűdöt. Az foglalkozások első részében a gyermekeknek és a szülőknek külön helyszínen tartjuk a foglalkozást. A gyermekekkel 2, a szülőkkel 1, majd szünet után a 3 instruktor foglalkozik a csoporttal. Másik hónapban a „Család összeköt – családi mese – játék” címen interaktív nagyrendezvényeket szervezünk. A családok megnéznek a színpadon egy mesedarabot a Roxínháztól, ezt követően interaktív vetélkedő formájában feldolgozzák azt. A családoknak (gyerekek és felnőttek egyaránt) olyan akadályokat kell legyőznie, melyeknél, ha sikerrel járnak, akkor mesei hőssé válhatnak. Az akadályok legyőzésekor a vetélkedő formát használjuk: olyan helyzeteket kínálunk, ahol pl.: közmondások, mondókák tudásával vagy tanulásával közelebb kerülhetnek a hőssé váláshoz. A hőssé válást pedig a játék végén megjutalmazzuk. A foglalkozás interaktivitást igényel, ahol egy- egy család megy végig az aktuális meséből kiemelt, de a színházban meg nem mutatott úton. A nagyrendezvényünkre családok jelentkezését várjuk, a létszám kb. 120 főre tehető (max. 30 család), akiknek 7 akadályt kell majd legyőzni, mindegyiken 1-1 instruktor segíti a csapatokat. A rendezvénynek minden alkalommal lesz egy házigazdája, valamint 2 segítő, aki a csapatok koordinálást segíti. A nagyrendezvény célja a mese mélyebb megértése, a konfliktusok feldolgozása dramatikus eszközöket használva, ahol kifejezetten a családok közös erejére lesz szükség. 9 akadályt kell majd legyőzni a Roxínház épületében – ha az időjárás engedi – az udvaron lesznek elhelyezve, ahol Menetrend :2021. szeptember-október: a projektmenedzser kidolgozza a részletes programtervet 2021. október 30.

–Nyitórendezvénye: A Népmese napján Kaposvár főterére szervezünk flashmob-ot 70 fő részvételével. A jeles nap apropóján az egész éven át tartó programsorozatra hívjuk fel a figyelmet. Színházunk a Lúdas Matyi előadásunk egy részletét varázsolja az iskolából hazafelé tartó családok köré. Család összeköt – interaktív családi mese – játék”: 2021. október Lúdas Matyi; december – Holle anyó; 2022. február – János vitéz; április – Kisfiú meg az oroszlánok előadásokhoz kapcsolódva 2021. november; 2022. január; március; május – „Mesélj nekem” – saját élményű foglalkozás, workshop 2022. június Évzáró Családi hétvége – projekt zárás: Interaktív családi mese – játék – Süsü Interaktív családi mese – játék Négyszögletű kerek erdő. Az előkészítésén 1 fő dolgozik majd 12 hónapig. Az első 2 hónapban a feladata a pontos menetrend, arculat, menedzsment kidolgozása, majd felel a programok lebonyolításáért, szervezéséért. Az ő munkáját segíti a 3. hónaptól egy projekt asszisztens, aki a projekt szerződéseinek előkészítéseit, munkaügyi ügyintézését végzi. A Család összeköt sorozaton az előadáson 6 fős technikai személyzet vesz részt, akik a színházi előadások lebonyolítását végzik (ügyelő, kellékes, díszítő, világosító, hangosító, fejgépes).A rendezvénysorozaton fontosnak tartjuk az egységes megjelenést. A 100 fős stáb egységes jelmezben – pólóban jelenik meg. A 6 db nagyrendezvényen (az előadások szereplői és az interaktív játékok lebonyolítói) 45 – 45, a kisrendezvényeken 3-3 fő; összesen 352 fő lebonyolító vesz részt, számukra catering költséggel is számolunk. Ahhoz, hogy rendezvényünk igazán igényes legyen, szeretnénk egy arculattervezőt felkérni. Rendezvényeink sikeréhez szükségünk lesz hirdetésekre az online és az nyomtatott sajtóban is. A családok nagy része kevés tartalmas időt tud együtt tölteni. Ezért tartjuk fontosnak rendezvény sorozatunkat, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a családok együtt nézzenek színházat, majd együtt játsszanak. Így az együtt töltött tartalmas idejét növeljük, még többet meg fognak tudni egymásról, még közelebb kerülhetnek egymáshoz.