Aktuális műsorunkat hamarosan közzétesszük,
addig is kövessetek minket a Facebook-on!

„Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet…”

Koltai Róbert  volt már a vendégünk szilveszteri műsorban, eljött hozzánk az önálló estjével, ült már a Legendás kanapénkon és ő kapacitált minket arra is, hogy állítsuk színpadra a Sose halunk meg című előadást.

Szívügyének tartotta, hogy Kaposváron is be legyen mutatva a legendás filmből készült színpadi változat. Találkoztunk Robival Budapesten, hogy megbeszéljük a részleteket. Tipikus „koltais” találkozás volt. Ott, abban a kis kávézóban, még az átadás pillanatában is beleírt egy-két gondolatot Robi a szövegkönyvbe, mert akkor jutott eszébe, hogy itt egy geg, ott egy kis sztori, amott pedig egy létfontosságú megjegyzés kimaradt. 2017-ben megkezdtük a „nagy utazást”, bemutattuk a Sose halunk meg előadást. Természetesen Robi eljött a premierre és elhozta magával Bunyik Béla producert is, aki annak idején Amerikában egyengette a Sose halunk meg című film bemutatóját. Az előadás után mindketten bevallották, hogy egyszerre voltak boldogok és izgatottak, és újra megéltek minden percet az előadásban. Csak azt sajnálták, hogy Dés László nem tudott eljönni. Aztán hosszú hetek után, az egyik előadás előtt – már a függöny mögött a kezdésre várakozva – jött a hír, hogy Dés László ott ül a nézőtéren. Később Robi a legendás beszélgetés alkalmával elmesélte, hogy előadás után felhívta Dés Lászlót, és annyit mondott neki: “Laci ezt látnod kell”, majd Dés László leutazott 200 km-t, és felhívta Robit azzal: “Ez egy ragyogó előadás”. Az elmúlt 20 évünk egyik legnagyobb vállalkozása volt a Sose halunk meg. De megérte. Nagy díszlet, közel 50 szereplő, és az eredmény, hogy a közönség velünk együtt „utazik”.

A darabban Gyuszi bácsinak valóban minden napja egy nagy utazás. A túlélésért küzdő kisember és a nagyvilági bohém között lavírozva keresi a szerencséjét, a tuti tippet. Az örökzöld film zenés, koreográfiákkal gazdagított, színpadi adaptációjában újra életre kel Sóhaj, Szobaasszony és Fárosz, a győztes hármas befutó. Visszaadják a hitet, a reményt mindannyiunknak, akik olthatatlan szenvedéllyel bízunk abban, hogy egyszer nekünk is sikerülhet. Fejcsóválva figyeljük vállfás Gyuszit, akit mindenki ismer, mint a rossz pénzt, és akit mindenki szeretne inkább az ajtón kívül látni, mert úgy, ahogy ő él, nem lehet létezni az 50-es évek Magyarországában. De lelkünk mélyén felrúgnánk a szorongató korlátainkat, és mennénk vele. „Ki a szabadba…” Mert élni csak azzal a szenvedélyes hittel lehet, ahogy ő teszi. Amiért talán még meghalni is érdemes. Imi, a 17 éves unokaöcs, aki eddig féltve őrzött kalitkában élt, egy nyár alatt átéli Gyuszi bácsival azt a felszabadult érzést, ami utána a saját életét is meghatározza. Gyuszi bácsi mindent tud, mindenkit ismer, és minden helyzetből kivágja magát. A vesztes helyzetből is győztesként kerül ki, és valóban, sose hal meg. Alakja felejthetetlen, trükkjei újra mosolyt csalnak az arcunkra, és örökre a szívünkbe zárjuk.

A Sose halunk meg című film színpadi változata most elérhető a Roxínház online felületén, itt:
https://online-roxinhaz.jegy.hu